Tisícovka sem, tisícovka tam!

2.12. 2019

Tisícovka sem, tisícovka tam!

Tak Vojto, začneme jednoduše. Trochu se nám představ...


Ahoj, jmenuji se Vojtěch Nedvěd, je mi 28let a dělám zákazníkům weby, administrace, intranety a aplikace na míru, které fungují - krásně. Pro ty nezasvěcené do světa IT dělám mimo jiné hlavně programátora.


A proč sis zvolil zrovna Lewest.cz?

To je jednoduché. Lidi. Už u přijímacího pohovoru bylo vidět, že v Lewestu bude prima parta lidí, která má podobnou vizi co se týká businessu, ale hlavně, jsme si sedli tak, že “kolega” pro mě neznamená jen pozdravit se na cestě pro kávu, ale trávíme spolu čas i mimo pracovní dobu a dokážeš se na něj obrátit i v případě potřeby. Kdo tohle může říct?


Super, teď nám trochu představ, co vlastně děláš…

Pro normální lidi magie, pro ostatní na obrazovce skládám písmenka a číslice všemožných tvarů do takových divokých kombinací, že z počítače nakonec vyskočí krásná webová stránka, eshop nebo nějaká užitečná aplikace. Nicméně nekrotím jen divoké znaky, ale baví mě celý proces od jednání s klientem. Sem tam se ponořím i do photoshopu, ale úplně nejvíc je pro mě slíznutí smetany při předání krásného intranetu spokojenému klientovi s vědomím, že to budou opravdu využívat.


Můžeš vybrat jeden projekt, který si dělal, a který tě nejvíc bavil?

Hele asi ne. Svoji práci beru jako celek, to dobré i to horší, a to co dělám, mě ve výsledku baví. Dělám jak na větších složitějších aplikacích na několik měsíců i na malých oddechových webových prezentací na pár dnů. A každá věc mě baví jinak. U malé webovky je super, že je líbivá, a že jí máte sfouklou za pár dní a všichni jsou moc happy. Zase to ale dělat pořád… to by časem omrzelo. A proto mě baví dělat i na těch složitějších aplikacích. Je to intelektuální výzva, a i přes nějakou frustraci v jistých fázích projektu (jako je testování, opravy apod), mě tahle práce dost baví.


Je nějakej, co tě nejvíc naučil?

Jooo, určitě jo. Stavěli jsme e-shop na míru a byl to jeden z mých prvních e-shopů. Člověk si řekne “to je jen kategorie, produkt, košík a hotovo”. Vize je jasná a v daný moment to dává smysl. Jenže když chcete zákazníkovi přinést co nejlepší nákupní zkušenost, musíš vyřešit spoustu případů a situací, které by tě ve chvíli návrhu ani ve snu nenapadly. Poprvé jsem si dal dohromady, co musí takový eshop všechno řešit a zažil implementaci tohoto všeho. To pak při dělání odhadů člověka naučí, být hodně opatrný při frázi “vždyť to je jenom …”.


A co nějaký fuckupy?

Jako každej asi něco vyhrabu, naštěstí nic extrémního, jako se doslechnete ve storkách, nicméně… Víš, že u platební brány všechno, co potřebujete k identifikaci svého eshopu je něco jako jméno a heslo? Reálně je to trošičku složitější, ale principiálně to tak je. No a asi si dokážeš představit, že pro ušetření času se každý projekt nedělá od začátku, ale vezme se (nebo zkopíruje) třeba jiný, hodně podobný, který má třeba již také tuto platební bránu a ten se upraví. Joooo to hlavně pak nezapomeň nahradit tyto údaje, aby peníze chodily, tam, kam mají. Naštěstí šlo o pár tisíc, klienti byli chápaví, vše se v poklidu vyřešilo a zpětně se tomu teď můžeme zasmát.


Díky moc, nakonec mi ještě řekni, jak si se k programování dostal?

Docela náhodu. V mých circa 16ti mě přes mého spolužáka kamaráda, zarytého programátora, poptala webdesignerská firma, že potřebují na web vymyslet nějaké texty. Já hubu prořízlou od přírody mám, položil jsem tedy slova na papír a spolupráce mohla začít. Tak nějak jsem se začal starat o obsah stránek dalších klientů a postupem času, abych nemusel kolegy programátory a kodéry otravovat s každou prkotinou, tak jsem se naučil i nějaké ty základy webů sám. Když jsem se pak v 19ti z gymplu rozhodoval, co dál dělat, kybernetika a robotika byla jasná volba - znělo to cool. tak jsem vyjel do Práglu na vejšku a tam nás rok učily základy programování. Takže začátek ve 20ti, a teďka si představte, že zjistíte, že roboti jsou sice cool, ale dělání webů, což je programování (intelektuální challenge) ve spojení s designem (mám rád hezké věci), je ještě lepší. Takže změna oboru studia na Softwarové technologie, tam se teda člověk už věnoval více programování.

Zajímavosti Programování