Případová studie: Jak jsme pomohli Asterii Maps prorazit v zahraničí

30.9. 2020

Jak jsme s Asterií Maps prorazili v zahraničí

Lidé milují příběhy. Rádi se vracejí do míst, kde jim bylo dobře, do okamžiků, které jim doslova proměnily celý život. První láska nebo políbení, zasnoubení i narození miminka. Tým Asteria Maps zpracoval už tisíce příběhů, krásných chvil, srdečných vzkazů i gest. V České republice a na Slovensku se stali doslova fenoménem. Právě mnoho nasbíraných dat a pozitivních reakcí přimělo kluky z Asterie rozšířit svou působnost i daleko za hranicemi těchto zemí. Protože i tam žijí lidé, kteří mají různé příběhy a životní cesty, které stojí za připomenutí.

Jiný kraj, jiný mrav

Spojili jsme tedy opět síly a zaměřili se na další státy. První kroky vedli do Maďarska a Rumunska. Pro expanzi jsme vytvořili zahraniční domény, na které jsme následně nasadili facebookový pixel. V cílených reklamách jsme využili již nasbíraných dat, která jsme úspěšně posbírali v České republice a na Slovensku a vyfiltrovali jsme publikum podobné tomu, které vychází právě z oněch dat.

Začneme Rumunskem. Zde nastavená strategie zafungovala prakticky hned první den. Dalo by se tak říct, že Rumuni mají podobné zvyklosti a zájmy jako lidé v České republice a na Slovensku. Co nás však překvapilo, byla reakce Maďarů. Podobně stanovená strategie měla velmi vlažné reakce. Přišli jsme s řešením, že by mohla pomoci revize překladů na e-shopu. Tušíme, že tato cesta by mohla k oblibě hvězdných map v Maďarsku výrazně přispět. 

Naplnilo se tak přísloví jiný kraj - jiný mrav. Pokud zvažujete rozšíření své působnosti do zahraničí, je velmi důležité si místní obyvatele předem trochu oťuknout. Jde o velmi citlivou operaci, kdy co platí u nás, nemusí v žádném případě fungovat venku. 

Připravujeme strategii pro další státy

Asteria Maps však svou expanzí do Rumunska a Maďarska nekončí. Dalšími destinacemi, kam společně vycestujeme, budou Bulharsko, Holandsko, Francie a Švédsko. I u těchto zemí nejprve zkusíme nenásilnou formou zjistit, jak budou místní reagovat. Opět využijeme zkušenosti z nashromážděných dat z České republiky, Slovenska i Maďarska a Rumunska.  

Těšíme se na to.

Případová studie